Elvan a gyerek, ha játszik

Elvan a gyerek, ha játszik

Cartagena

2016. január 12. - Hujber Tünde

img_0410.JPGMég csak egyszer játszottam Cartagenát - és azonnal elvarázsolt! Egy már réginek számító, 2000-ben kiadott játékról van szó, így a designja meglehetősen egyszerű, ugyanakkor ez a puritán egyszerűség nagyon jól illik a témához: Cartagena erődjéből kell egy alagúton át megszöktetnünk 7 emberünket. Az ilyen erődből kivezető alagutak nem arról híresek, hogy ragyognának a tisztaságtól, vagy hogy csillivilli külsejükkel hirdetnék a menőségüket. A szinte már koszosnak ható kartonpapírra nyomtatott moduláris tábla jól visszaadja a menekülőút hangulatát.

A játék 1672-ben játszódik, kalózos környezetben. 7 kalózunkat bezárták a Cartagena erődbe. Innen kellene őket megszöktetnünk, de hogyan? Az alagút már készen áll, és az alagút végén ott vár a csónak, amibe ha sikerül mind a 7 emberünket biztonságban - és elsőként - eljuttatni, akkor a csónak elindul velük a szabadság felé. Ha viszont nem mi vagyunk az elsők, akik az embereiket a csónakba juttatják, akkor bizony az alagútban rekednek a kalózaink.

Az alagút sötét, és palackokkal, koponyákkal, elhagyott kalózsapkákkal van tele, de találunk benne pisztolyt, tőrt és kulcsokat is. Mindezek a tárgyak afféle útjelzőül szolgálnak, ezek mentén haladunk előre a szabadulás felé. A játék kártyavezérelt. 6 kártyát kapunk, mindegyiken egy-egy szimbóluma az alagútban található tárgyaknak: palack, sapka, pisztoly, koponya, kulcs, tőr. Ha előre akarunk lépni a kalózunkkal, akkor ki kell játszanunk az egyik kártyát. Ha ez például a kulcsos kártya, akkor a kalózunk a legközelebbi szabad kulcs szimbólumra ugrik, ahol még nem áll másik kalóz. Ha szerencsénk van, egészen nagy ugrásokat tehetünk így az alagútban.

img_0408.JPG

img_0412.JPG

De a szerencsénk (a kártyánk) előbb-utóbb elfogy, hiszen csak 6 lapunk van. Mit lehet ilyenkor tenni? Új kártyákat kell szerezni! Ezt egy módon tehetjük meg: visszafelé kell menni az alagútban, kártyára vadászva. Kártyát szerencsére könnyen találunk, csak a mögöttünk lévő első kalózig kell visszalépnünk, és máris húzhatunk egy új lapot! Ha olyan mázlink van, hogy mögöttünk 2 kalóz áll egy szimbólumon, akkor 2 kártyát húzhatunk. Sajnos, néha előfordul, hogy nagyon messzire kell visszaugranunk az alagútban, de hát a szerencse forgandó, és senki nem mondta, hogy Cartagena erődjéből könnyű lesz a szökés! Mindeközben figyelni kell a többi rabot is, hiszen ha egy másik játékos mind a 7 embere jut el elsőként a csónakig, az elindul, és mi hoppon maradunk!

A moduláris táblának köszönhetően - ami azt jelenti, hogy az alagutat részekből kell összerakni tetszés szerinti sorrendben, így a felépítése, kialakítása mindig más lesz - a játék kellően változatos, a szükséges visszalépések pedig a játék morgási/nevetési faktorát növelik. Családi játéknak kiváló, és azok sem csalódnak benne, akik már kilépve a családi körből ismerkednek a társasjátékok világával.

Cartagena - szökés az erődből

  • Szerző: Leo Colovini
  • Kiadás éve: 2000
  • Játékosszám: 2-5
  • BGG adatlap
  • Milyen készségeket fejleszt?: stratégiai tervezés, versenyszellem, visszalépés képessége az előrehaladás érdekében

A bejegyzés trackback címe:

https://elvanagyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr458260968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása