Elvan a gyerek, ha játszik

Elvan a gyerek, ha játszik

Cacao

2016. január 24. - Hujber Tünde

img_0426.JPGEz a játék jó úton halad afelé, hogy hosszú időre bebetonozza magát a TOP10-es listámba. A társasjátékoknak sokféle fajtája van. Vannak rövidebbek, hosszabbak, absztraktok és teljesen tematikusak, stratégiaiak és könnyedebbek. A Cacao több kategóriába is jól beleillik, így például a hossza mindössze 25-30 perc vagy még kevesebb, így egyrészt tökéletes időkitöltő (filler) játék két hosszabb parti között, vagy bevezető/levezető játék hosszabb játékok előtt/után. Ugyanakkor gondolkodós, bizonyos szintű koncentrálást is igényel, mert figyelni kell a többi játékos lépését is. Mi több, az, hogy én hogyan lépek, erősen függ az előttem lévő játékosok lépéseitől is, és így akár még konfrontációra is lehetősége van annak, aki egy játékban azt szereti. Mindezekhez bónuszként hozzátevődik, hogy a szabályok nagyon egyszerűek, a grafikája, designja pedig igazán szép. Könnyedsége miatt családi játéknak és kezdő társasjáték-fanatikusoknak is kiváló, illetve haladó társasjáték-fanatikusoknak (gémerenek) időkitöltő játékként ajánlhatom.

A játék során őserdei bennszülött törzsfőnököket alakítunk, akik 1-1 falut irányítanak. A falunak meg kell élnie valamiből, így a törzsfő kiküldi a falu tagjait (munkásokat) a kakaóbabföldekre, hogy szedjenek kakaóbabot, majd más munkásokat elküld a babokkal a piacra, ahol el lehet őket adni jó, vagy még jobb pénzért. Néha felfedeznek az őserdőben egy-egy aranybányát, ahova ha munkásokat küldünk, arany üti a markunkat. A dzsungelben fontos az istenek jóindulata, ezért néhány munkást templomi szolgálatra kell beosztani, és persze a trópusokon fontos a vízutánpótlás is, ezért az őserdőben található tavakról is hozni kell néha vizet, hogy a munkások inni tudjanak. Néha napkorongokra is rá lehet bukkanni, amik azt a bónuszlehetőséget adják, hogy a már korábban learatott kakaóbabföldeket újra le lehessen aratni, vagy újra vásárolni lehessen már bezárt piacokon, vagy újra inni lehessen egy már kiapadt tóból, és el lehessen menni dolgozni templomba.

img_0420.JPG

img_0424.JPG

A játék mechanikája lapkalerakásból áll. Sakktáblaszerűen felváltva kell lerakni dzsungel és munkáslapkákat. A dzsungellapkákon találhatóak a templomok, kakaóbabföldek, tavak, bányák, piacok, napkorongok, a munkáslapkák szélein pedig 1, 2 vagy 3 munkás látható. Ha egy kakaóföldes lapka mellé úgy helyezek le egy munkáslapkát, hogy annak az a széle érintkezik a kakaóbabfölddel, amin 2 munkás van, akkor arról a földről 2 babot arathatok. Ha a piacos lapkához olyan munkáslapkát teszek, amin 1 munkás van az érintkező szélén, akkor azon a piacon 1 babot adhatok el. Ha 3 munkásom érintkezik a piaccal, 3 babot lehet ott eladni. Mindig a munkások száma számít, hogy az érintkező dzsungellapkán mennyi babot arathatok, mennyi babot adhatok el, vagy mennyi pénzt kapok a bányából, hány napkorongot kapok és mennyi vizet hozhatok a tóból. A templomlapkáknál az számít, hogy ki az a játékos, akinek a játék végén több munkása veszi körbe a templomot.

Komoly döntésekre van szükség: inkább kakaóbabot adjak el, vagy igyak a tóból? Ha nem iszok eleget, még nekem kell arannyal fizetni a játék végén. De ha nem adom el a babokat, akkor betelik a raktáram (5 babot lehet tárolni), és nem tudok többet aratni. Jó-e az nekem, ha a piacos dzsungellapkát úgy rakom le, hogy más játékos munkásai is érintkeznek vele? Megéri körbevenni a templomot? - megannyi kérdés, amitől érdekessé válik a játék.

A játék végén összeszámoljuk, melyik falunak sikerült több aranyat szereznie, amit a kakaóbabok eladásából, vízhordásból, a bányákból és a templomi munkásai után kapott. Előfordulhat, hogy 1 arany dönti el, hogy ki a legsikeresebb törzsfőnök! (A részletes játékszabályt lásd a játék dobozában vagy a játék adatlapján a boardgamegeek.com oldalon.)

Cacao

  • Szerző: Phil Walker-Harding
  • Kiadás éve: 2015
  • Játékosszám: 2-4 (3 fővel a legjobb)
  • BGG adatlap

A bejegyzés trackback címe:

https://elvanagyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr928274480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása